Sunday, July 22, 2007

cartea si cititorul sau



cititorul este cel care da viata cartii iar cartea capata un rost doar atunci cand a fost de folos, fiind mai intai inteleasa, cititorului..
cartile iti dau gustul libertatii si al regasirii, iti dau sansa de a alege dintre bine si rau, te-nvata sa traiesti si sa simti, iti dau putere de imaginatie si de cunoastere, iti dau totul daca stii cum sa le vezi si atunci nu te mai simti strain de tine insuti.
in mod incredibil descoperi lumea descoperindu-te pe tine, esti fascinat si in acelasi timp mai sigur pe tine, incerci stari si lumi noi, fara teama, cu sete de viata si de-aventuri..
si cand te regasesti intr-un episod sau intr-un personaj, zambesti la gandul ca si tu ai cunsocut candva senzatia descrisa si tulburandu-te la gandul ca nu esti singurul care a trait unele lucruri si a simtit unele lucruri, care de fapt te-au facut sa fi asa cum esti acum, fara sa le stii, fara sa le intelegi.. iar acum le descoperi sensul si intelegi ca de fapt toate astea au fost inca dinaintea ta, ca ziua de maine e deja un trecut. nimic nu e nou si nimic nu se petrece la intamplare.
dar cartile nu inseamna neaparat adevar, inseamna cunoastere, inseamna riscul de a rataci pe fel de fel de drumuri, de a asculta chemarile departarilor, ca un adevarat calator pe drumul vietii, inseamna un mod de evadare si o eliberare, inseamna curajul de a privi dincolo de zidurile acestei lumi, acestei realitati..
trebuie sa stim sa pretuim "micile adevaruri" dintr-o carte, care candva constituiau taina cuiva, sau poate senzatia care iti infioara trupul la amintirea unei alte senzatii traite candva si redescoperite in randurile unei carti..
insa cartea este ceva mort in lipsa unei maini care sa o rasfoiasca, in lipsa unei minti care sa-i dezvaluie taina, si cu puteri de vrajitor sa dea sens universului ascuns al acesteia..

"O carte este o versiune a lumii." ( Salman Rushdie)

4 comments:

ionut said...

desi eu nu prea citesc atat de mult cat ar trebui :D>>ai mare dreptate;) ;) :)"cititorul da viata cartii" :D :-P

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Incredibil de frumos alese cuvintele...o parte din ele par a fi ale lui Borges, un scriitor argentinian. :)
numai frumos.

Aniramanid said...

Buna! as vrea sa va invit si pe la mine. va rog daca va hotarati si treceti, sa-mi lasati si un comentariu si de ce nu, sa devenim prietene si sa ma vizitati frecvent :P
va pup si va astept! sa vorbim ...adica sa cititi ceva. ;)
http://aniramanid.blogspot.com/