Sunday, April 15, 2007

tema : "avem nevoie de modele in viata?"




"e bine sa avem modele in viata, atata timp cat ne influenteaza intr-un mod pozitiv si atata timp cat ramane o simpla persoane pe care o apreciem, si nu o obsesie sau un Dumnezeu.
modelele au o influenta mai mare asupra copiilor sau asupra oamenilor fara personalitate, ei incercand sa devina o copie a persoanelor pe care le admira, confundand totul..
un astfel de exemplu am fost chiar eu, care pana acum un timp aveam o adevarata obsesie pentru tudor chirila ( solistul formatiei Vama Veche). el era idolul meu si eu incercam sa fiu exact ca el : daca lui ii placea un film, il vedeam repede si trebuia sa-mi placa si mie, daca el era dinamovist, eram si eu, daca el spunea ceva, eu memoram imediat si le spuneam tutror.. tudor chirila este si actor, iar eu imi doream, bineinteles, ca atunci cand cresc sa fiu studenta la i.a.t.c. degeaba imi spunea lumea ca poate mi se potriveste mai bine altceva, ca o sa ma mai gandesc, ca sunt inca un copil, eu nici nu voiam sa concep : ma plimbam toata ziua cu ziarele prin casa si vorbeam singura, incercand sa iau lectii de dictie. citeam cate un articol de cate 20 de ori, pana imi iesea cum vroiam.
cu timpul am realizat ca toata lumea are defecte, chiar si tudor chirila, si ca nu am nevoie sa fac ce face el sau ce fac ceilalti, ci sa-mi gasesc propriile pasiuni si idei. am inceput sa vad lumea singura, si nu prin ochii altora, si sa gandesc singura.
acum iau doar exemple si stiu singura ce e bine pentru mine."

e compunere facuta acum 2 ani.. ca sa nu se mai creeze neintelegeri..

14 comments:

blur said...

:))))))))))=))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
scrie undeva mah ca e o compunere scrisa cand nu aveai creier /:)

D@n said...

exista un cantec... si ei "pier fara sa stie... ca-n viata nu exista super-eroi"... nu avem nevoie de modele in viata... avem nevoie sa luam de la fiecare cate ceva bun... care sa ne motiveze...
poti sa admiri persoane...dar nu sa faci din ele modele... de ce? pt ca nu exista perfectiunea... si risti ca fetele alea sa-ti populeze la modul bolnav memoria...
personalitatea fiecaruia trebuie sa se dezvolte natural.... fara ganduri exterioare...

Erika said...

/:) n-ai cum sa-ti dezvolti o personalitate fara sa imprumuti nimic din exterior.. si concluzia acelei compuneri de clasa a saptea,/ a opta .. e ca avem nevoie de modele pentru ca asa progresam. exista diferenta intre "model" si "idol", "obsesie" etc.. iar compunerea a fost postata pt ca mi s-a parut amuzanta..

Spiridusha said...

Este bine ca ti-ai dat seama ca orice persoana are defecte...Eu una nu am avut niciun model in viata pana acum...Si citind compunerea care ai scris-o tu m-ai facut sa realizez ce trebuie sa scriu in compunerea mea cu aceeasi tema :) 10x >:D<

Anonymous said...

Mai ala "fara creier" care ti-e tie problema? Nu iti mai incapi in piele sau ce? A scris ce a simtit si ce a patit, daca u te crezi "cu creier" scrie tu o compunere mai buna si taci. ;) [e super compunerea.:* si lasa prostii :-j bine k ti-ai dat ce e bine si ce nu. :*]

Anonymous said...

Sincer ii multumesc celui\celei cate a pus compunerea... pt ca mam inspirat din ea.. si cei din cls a VIII a care avetzi carte de la editura "humanitas educational" sa va uitatzi la pg 117 ex 11 si sa vedetzi ce zice cerinta. MS incaodata. Din Bacau Salutari

andreea14 said...

Este adevarat ca in viata trebuie sa faci ceea ce-ti place,si nu trebuie sa copiezi pe nimeni.Insa o persoana model nu trebuie copiata,ci trebuie sa-i intelegem gesturile,sentimentele,si intelepciunea de care da dovada,ca dupa care sa le folosim asa cum le-am inteles,asa cum le putem exprima.

Anonymous said...

e ok :p

Anonymous said...

ms.. cu ajutorul aceste compuneri .. am scapat de o tema:D

robyul said...

da belea ompunerea este ceva real si chiar si eu mam lovit de o asemenea problema desigur nu e prea stralucita ideea cu modele in viata

alexandra said...

e super compunerea ta...si ai dreptate cu toti avem un model in viata de la care incercam sa invatam lucruri noi,chiar daca uneori ajungem sa fim si dezamagiti.

Anonymous said...

nu este bine sa va dati cu parerile pt ca nu stiti ce a fost in sufletul lui cand a scris:) si ce va este ciuda? nu mai fiti rau si apreciati ce a scris el/ea Blur nu mai fii egoist de parca tu aveai creier ca sa scrii ma car atata ce a scris el/ea aaaa ma scuzi :)) tu nici acooma nu ai creeier :))=)):):):):):):):)))):))):))) asa si sa stii ca trebuie sa ii apreciezi pe ceii lalti daca ai face si tu asa o compunere si ai postaoo este frum ca sa iti zik la fel ? nu asa ca tacii :))=)):):)::)))=))=)):):):)):))

Anonymous said...

daka ati sti cat adevar este in compunerea aceea .... sunt sigur ca nu ati mai mistocari... app ms mult :D mai inspirat ...sper sa iau o nota buna pe ea :D ..(desigur doar mam inspirat)

Ioanna. said...

Si eu am ascultat " scrisoare catre liceeni " si mi-a placut foarte mult , este chiar adevarat , mai multe nu stiu despre el , am aflat acum , de la tine , ca este si actor :)) :D .