Friday, February 8, 2008

Shortcuts through life


Stateam in noaptea asta si ma gandeam.. Cine merita mai multa apreciere, acela care e "bun la toate" sau acela care are o pasiune cu adevarat puternica, din care se nasc idealuri si multe vise? Primul este acela care se pricepe la orice si stie din toate cate putin, fara sa ajunga vreodata sa iubeasca vreunul din acele lucruri, ramanand astfel un om mediocru, iar al doilea este cel care se va distinge mereu prin originalitate si ambitie, care va lupta pentru a-si implini aspiratiile. Acum probabil toti o sa pretindem ca avem toata admiratia pentru primul, dar daca nu am fi pus problema asa, oare am fi avut aceeasi parere?
Sa ne gandim un pic, de cate ori nu am admirat mai mult "multiplele talente", respectiv spoiala de cunostinte in cat mai multe domenii ale unui individ aparent interesant, dar atat de banal in realitate, in locul unui om care pare simplu, dar care este cu adevarat pasionat de ceea ce face si spune?
Si asa e si cand vine vorba de relatiile de orice fel. Ne face oare mai demni sinceritatea cu care am iubit pe cineva si faptul ca am renuntat la orice, chiar la noi insine pentru persoana de langa noi, indiferent de cat de mult rau am facut celor dinainte sau vom face celor care vor veni dupa?
Ne face mai buni faptul ca am fost candva atat de buni incat am dat totul fara sa asteptam nimic inapoi?

"Tot ce esti e tot ce ai."

3 comments:

Anonymous said...

exista si reversul medaliei..cel focusat pe o singura pasiune nu se poate numi "limitat"? totul depinde de perspectiva si pana la urma nimeni nu e un dumnezeu mic care sa imparta lumea in bine si rau (poate doar lumea lui)..deci noi, muritorii de rand, nu putem decat sa zappam printre relatii si sa nu ne vedem 100% buni sau 100% rai, ci cum suntem de fapt

Luluts. said...

cred ca idealul este acela care se pricepe la toate cate putin, dar care are o sclipire intr-un singur domeniu.

or so i think. oricum,as aprecia anyday o pasiune in locul unei scanteiute. but then again, that's just me.

Viorel Mocanu said...

Cum adică cine merită mai multă apreciere?

E evident. E vorba de acela care are o pasiune puternică şi care e bun la toate, în măsura în care acest lucru e posibil în condiţii reale. :D

Ai analizat problema uşor grăbită. Şi ai generalizat. Ceea ce e cea mai mare greşeală pe care ai fi putut-o face.

Există oameni pasionaţi, dar multitalent. Şi asta fiindcă au vrut să experimenteze, chiar dacă ţinta lor principală era clară. Au vrut să se găsească, şi poate au rămas cu lucruri bune din mai multe domenii, chiar dacă la sfârşit s-a hotărât şi s-a specializat. Exact aşa cum a zis Lolita (adică Lulu) mai sus.

Cu ultima parte sunt total de acord. Dar paralela nu e una fericită.

P.S.
Merci pentru link-ul din dreapta. :)